דף הבית

ויזנטל - הביוגרפיה / תום שגב

"שמעון ויזנטל, 'צייד הנאצים' המנוח, היה מעורב בניסיונות לאתר מאות פושעים נאצים ולהעמידם לדין. זו היתה מטרת חייו...הוא היה איש אמיץ שיזם כמה מבצעים עוצרי נשימה. ב-1953 גילה שאחד מגדולי הפושעים הנאצים, אדולף אייכמן, הסתתר בארגנטינה" (מתוך דברים שרשומים על גבי עטיפת הספר).

שמו של ויזנטל הוזכר רבות מעל גלי האתר במשך עשרות שנים. דומה היה שהוא עומד בראש אירגון רב שלוחות. אבל האמת היא שישב לבדו בדירה קטנה ואסף עיתונים ורשימות שמהן שאב את תגליותיו. "היו שהשוו אותו לברון מינכהאוזן, הכזבן האגדי. חייו אכן עברו עליו בין מציאות לבדיון" (מן העטיפה).

תום שגב שתיעד את חייו של ויזנטל הסכים להתחיל במלאכה רק אחרי שנוכח כי האיש אינו פיקציה. לאחר מותו של האיש בן ה-97, פנתה הסוכנת הספרותית שלו, דברה האריס, והציעה לשגב לכתוב את הביוגרפיה של ויזנטל. הוא התנה זאת במציאת חומרים שלא תהיה בהם חזרה על מה שויזנטל כבר כתב בשני ספרים שפרסם ואמר שאם המחקר שלו "יאשש את הטיעון ש"צייד הנאצים" ויזנטל היה בעצם בלוף ופיקציה, הוא יוותר על כתיבת הספר" (מצוטט ממאמר של דליה קרפל ב"הארץ" ). מחקרו של שגב נמשך 4 שנים והסתמך לא רק על עזבונות של ויזנטל אלא גם על ממצאי נבירה בארכיונים במדינות שונות ועל מסמכים ומידע שלא ראו אור קודם לכן.

ספר מרתק על איש סגור עם אישיות מורכבת, מעוררת אנטגוניזם, אובססיבית וממוקדת בנושא שאנו, כיהודים, לא יכולים להשאר אדישים כלפיו. דמותו אינה מעוררת אהדה אבל חיפושיו, לדוגמא, אחרי אייכמן כבר בשנת 1947 ופעילותו מאז ללכידתו, מגובים כאן בעדויות בכתב ובע"פ. ספר מומלץ לכל מי שמתעניין בפרטי הפרטים של מרדפו של ויזנטל אחרי הפושעים הנאצים, במהלכים הסטוריים ובהתנהלות של ממשלת ישראל בשנותיה הראשונות של המדינה. נחשפים כאן גם היחסים בין ציידי הנאצים השונים, פרטים על כוונתם של שירותי ביון  לגייס את ויזנטל. עולים דמיונות ופנטזיות שלו , אבל גם מעשים שפעל ועשה. מתועדים יחסיו עם דמויות פופולריות בפוליטיקה העולמית, בעולם התרבות ובתחומים אחרים. 

ספר עב כרס בן 425 עמודים, עמוס בפרטים והצלבות של מידע. דורש אורך רוח בקריאה וסבלנות רבה בעיכול פרטים על ההתנהלות מאחורי הקלעים ואסור לשכוח כי הגיבור לא נח ולא שקט כל ימיו במילוי משימתו וכתב "חירות משולה לבריאות, אני אומר לאנשים צעירים. אין מעריכים אותה עד שאין מאבדים אותה. חירות אינה מתת שמים. יש להיאבק עליה בכל יום מימי החיים".

דברו איתנו בווצאפ

תפריט נגישות