האמיתית / שאנדור מאראי
שמעו של הסופר ההונגרי שאנדור מאראי שהוחרם בהונגריה והגיע לארצות הברית בשנת 1948, יצא למרחוק רק לאחר התאבדותו בארה"ב בשנת 1989. ספריו הפופולאריים ורבי המכר הם "הנרות בערו עד כלות", "גירושין בבודה" ו"הירושה" המתורגמים לעברית.
הספר "האמיתית" מוקדש לאהבה שאמורה להיות האמיתית. שלוש דמויות מרכזיות מככבות בו ובעזרת עדותן אנחנו מתוודעים אל המשולש הרומנטי מנקודת מבטה של כל דמות, מעמדה ואישיותה. אלא שהאהבה האוטופית , עליה אנחנו קוראים בספרות, אינה קיימת במציאות, על פי סיפורו של שאנדור מאראי. דמות נוספת שלה תפקיד נכבד בעלילה, תורמת בדבריה וניתוחיה לתחושת הבדידות והאכזריות בעולם בו מלחמות הופכות סדרי עולם ומשמיטות קרקע בטוחה מתחת לרגלי בני אנוש.
הסיפור היחודי הזה נכתב בשלושה מונולוגים-דיאלוגים של הדמויות המרכזיות, כל אחת עם מאזין נעלם שמשמש כאוזן לדברים. האשה הראשונה עם חברתה, הבעל עם ידיד והאשה השניה – המשרתת עם מאהבה הצעיר. בסוף הספר - מונולוג-דיאלוג קצר של המאהב עם הבעל.
יחסי שנאה ואיבה, קנאה ואומללות מטפטפים על הקורא. החיפוש אחרי האהבה מניב אכזבה. החלק הראשון נקרא ברהיטות, השני - פחות ושלישי - מתיש לעתים. שכן, על אף הכתיבה המצויינת, ההתבטאות העשירה והפן הפסיכולוגי והחברתי, סובל הספר מגודש פרטים ודברנות ואני מודה שלקראת סופו קפצתי כהנה וכהנה דפים והתקדמתי בדילוגים לעבר סופה של העלילה שסיקרנה אותי.